Starta karriären med distansarbete!

Avhannah

Starta karriären med distansarbete!

Efter en lång termin är studenten äntligen här! Att avsluta studier kan för många vara både en lättnad och något skräckinjagande då många ställs inför nya viktiga vägval i livet. Att försöka hitta ett första arbete, oavsett om det är direkt efter studenten eller efter en längre akademisk utbildning, kan därför vara omtumlande på många fronter. Se därför till att verkligen njuta av studenten och fira denna åtminstone ett litet tag innan du behöver ta itu med alla svåra frågor. Hur du sedan ska tackla jobblivet kan ske på många olika sätt, exempelvis genom att starta karriären med ett distansarbete eller studera vidare platsoberoende.

Kickstarta karriären med distansarbete

Sedan pandemin, och långt innan denna, började distansarbete bli mer och mer populärt runt om i världen. Att få bli sin egen och kunna arbeta oberoende av en bunden arbetsplats, fasta tider eller liknande är något som för många människor blivit grundläggande krav för deras framtida yrkesliv. Men hur man ska gå tillväga med nomadlivet är inte alltid enkelt. Det finns flera sätt att kickstarta karriären med distansarbete, framför allt om du besitter tidigare erfarenheter och intressen för kreativa yrken såsom fotografering, skrivande och annat innehållsskapande.

Ett första steg för att starta karriären på bästa sätt kan därför vara att utforska – prova olika yrken och försök hitta vad du känner extra starkt för. Var kreativ. Idag erbjuder flera arbetsplatser många yrkesroller med arbete på distans, även om de inte nödvändigtvis följer normalen. Exempelvis blir det alltmer vanligt att hitta distansjobb inom sälj, rådgivning och vården.

Distansstudier allt vanligare

Samtidigt som distansarbete börjar bli allt mer vanligt visar undersökningar att även intresset för distansstudier ökar. Även om det kan upplevas enkelt att hitta ett distansarbete är det inte alltid så fallet är, framför allt inte om du skulle sakna en gedigen utbildning inom det område du vill arbeta inom.

För att undkomma detta dilemma kan därför en idé vara att försöka hitta någon utbildning eller kanske en kortare kurs för att visa på att du besitter kompetenser inom de områden som du vill arbeta inom. Något som verkligen kan ligga i din fördel om du är nyexaminerad eller precis har tagit studenten. En annan fördel med distansstudier är att du får mer fördjupade kunskaper inom ditt intresseområde, även om du kanske redan besitter en hel del erfarenheter inom dessa. Kom ihåg – man kan aldrig lära sig för mycket!

Sist men inte minst, glöm inte att fira din examen!

Hur man som nyexaminerad ska gå tillväga efter studenten kan vara svårt att lista ut, framför allt på egen hand. Ett viktigt steg är därför som sagt att njuta av studenten och fira denna till fullo innan några beslut bör fattas. Oavsett om du känner att du vill söka dig vidare och kanske specificera dig inom något särskilt arbetsområde eller börja arbeta på direkten.

Om författaren

hannah administrator